mandag den 4. oktober 2010

Sørøverslaget i søndre havnebassin

Dansk Forening for Ældre Lysfartøjers sommertræf  i Sundby Sejlforening i  begyndelsen af juli 2010 var begunstiget af det bedste sommervejr, vi har haft i flere år. Jeg skriver en serie små historier om træffets højdepunkter.

Jeg synes ikke, vi kan ha’ et træf for gamle træbåde i Sundby uden at invitere søspejderne og deres ålborgjoller med, de små sprydstagsriggede joller, Åge Utzon, Jørn Utzons far, tegnede til søspejderne i Ålborg i 1929. Søspejderne har jo været vores naboer i mange år.
Åge Utzon var en meget omhyggelig mand, og de små klinkbyggede joller er meget gennemtænkte, bl.a.: “Ringdækket er således indrettet at rorgængeren ved krængning bliver våd først og således bliver averteret først af de ombordværende.”
Jeg kontakter Linda Strodl, leder af søspejdertroppen ‘Fribytterne’, som straks er med på ideen. Det er bådebygger Jørgen Jensen fra 'New Boatbuilder' i Nordhavn også, og han indvilger begejstret i at stå for arrangementet.
Sammen med Catja fra DFÆL laver Jørgen en skattejagt til søs. To ålborgjoller med udklædte sørøverbørn starter samtidigt for sejl fra søspejdernes bro, svært bevæbnet med spande, vandpistoler og vandkanoner. Kappestriden går om en skat i en stor, vandtæt rød beholder, der ligger midt ude i søndre bassin.

Luften er tyk af vand fra spande og plasticskydevåben, medens de ivrige sørøvere prøver at fange den lette luft med sprydstagsriggens sejl og komme først til skatten, der efter meget pjaskeri bliver erobret af Jørgens hold. Men skydningen fortsætter. På et billede kan I se Hans Guldager dukke sig i sin motorsejler ved slæbestedet, hvor de sraldgrinende og meget våde sørøvere til slut går i land med den eftertragtede skat.


Ingen kommentarer: