onsdag den 26. september 2012

93 år gammel Sundby båd


Svend Hofmann fra Kiel skriver til SSF, fordi han på sin båds hæk under navnet 'Tar' kan se bogstaverne SSF. 
Han var i Danmark i sommer og også i SSF med en båd fra sin tyske sejlklub, bl.a. for at finde ud af mere om 'Tar', der er bygget på Dragør Baadeværft i 1919, bestilt af P. Assmussen. 
Han mener, det er George Berg, der har konstrueret 'Tar'. Det gør det lidt svær. Berg brændte jo som bekendt størsteparten af sine tegninger da han blev gammel.

I 1987 fik 'Tar' ny mast og nye sejl: Blev riggen ændret fra gaffel- til bermudarig ved den lejlighed? Sven Hofmann kan se, at der er lavet væsentlige ændringer i bådens rig og aptering. Han er meget interesseret i at komme i kontakt med nogen, der kender båden og kan fortælle noget om, hvordan den oprindeligt så ud, måske har nogle gamle billeder eller  allerbedst, tegninger...

Sven Hofmann troede først at Rolf havde ejet den gamle båd. I september var Sven Hofmann igen i SSF og mødte Jørgen 'Langhår' Valdsgaard, der kunne fortælle, han engang var ombord på 'Tar' i Langeliniehavnen, fordi han troede, det var den, der var til salg. Men det var båden ved siden af, gamle 'Maj', der dengang hed 'Virginia'. 
Ellers har Jørgen kun set 'Tar' en enkelt gang i Helsingør, hvor de nye ejere sejlede direkte ind i broen for fulde sejl!

Jørgen fortalte Sven Hofmann om sundbysally.blogspot.com og derfra fandt han selv traebaade.blogspot.com.
Jørgen fortalte også Sven Hofmann, at den forrige ejer af 'Tar' var Paul Erik Rytter, der havde båden i Langeliniehavnen om sommeren og i SSF om vinteren. Rytter solgte kort før sin død båden til en gruppe af ejere.

I 1994 solgte Hans Skat Sørensen båden til Matthias Manfred Richardt Boldt i Berlin. Boldt solgte i 2001'Tar' til Joachim Klose, også i Berlin. I 2007 blev båden bragt til Lübeck for reparation. Ejeren var så uheldig at falde ned af en stige og brække armen, så han solgte 'Tar' til Alf Barbendererde, som Sven Hofmann købte båden af i 2008. Hofmann fik 'Tar' til Kiel i 2009 og begyndte på renoveringen.

'Tar' er kravelbygget, fyr på eg, med jernnagler og jern spir, støbt jernkøl. Dækket er rette fyrreplanker og har oprindelig været med lærred. Overaltlængden er 9,60 m, bredde 2,20 m. og dybgang 1,40 m., deplacementet med maskine men uden rig er 3 tons. Sejlarealet på 4/5 brøkdelsriggen er 29,5 m2.

Billederne af den 93 årige er fra 2009, det år Svend Hofmann begyndte på renoveringen. Måske han har nogle nyere digitale billeder jeg kan lægge ud på bloggen? Man ka' da håbe...


Ingen kommentarer: