søndag den 17. juni 2007

Bents spidsgatter Svava



38 m2 spidsgatteren Svava byggede en tømrer til sig selv i 1936 efter tegninger af Georg Berg.
Tømreren var meget omhyggelig og brugte kun det bedste træ, som blev lagt i blød i linolie.
Desværre døde han halvandet år efter båden var færdigbygget, og den blev købt af en velhavende skibsreder på Amager.
Skibsrederen sejlede meget med sin søn Alfred, der voksede op med Svava og blev en dygtig sejler, en afholdt skolelærer og i flere år instruktør på SSFs sejlerskole. Afred overtog Svava efter sin far og sejlede meget i den. De sidste år, hvor han også var blevet pensioneret fra lærerjobbet, begyndte det at knibe både med at sejle og at holde Svava, som Alf nægtede at sætte til salg, selvom han ikke magtede at holde den.
William, Svend Erik og Henning, med sidstnævnte som primus motor, tog lidt hånd om det gamle klenodie i nogle år.
Da Alf døde, blev Svava sat til salg. Et ungt par uden træbådserfaring ville købe, fordi det var en stor og rummelig båd med plads til børn, men de blev heldigvis skræmt væk, da de fik at vide, båden også skulle vedligeholdes.
Svava blev solgt til Bent, der havde god forstand på gammelt træ, så båden kom med til DFÆL træf på Holmen i 2008.
Efter at Bent blev syg, blev Svava i begyndelsen af sommeren 2010 solgt til Hans og hans kæreste, der begge er håndværkere og er nu igen tilbage i sit rette element, foreløbig på midtermolen.
Bortset fra to spil til forsejlet på ret grimme, rustfri konsoller, er intet ændret på båden, der stadig har den originale aptering, omend springmadrasserne måske er lidt rustne. Der er også et stel originale bomuldssejl. Selvfølgelig trænger den en del lakarbejde, men det er udsøgt træ, og tilstanden er forbløffende god.
Vi glæder os til igen at se Svava for sejl.
Henrik fra Kjøbenhavnske Træsejlere har lige her i marts 2014 set Svava i god stand i Præstø, med fin vinterpresenning, så den gl. dame bliver passet & plejet.




Ingen kommentarer: